Bilgisayar alırken veya bilgisayar araştırması yaparken karşımıza çıkan FreeDOS kavramıyla ilgili olarak “FreeDOS nedir?, FreeDOS ne anlama gelir?, FreeDOS laptop alınır mı ?” gibi sorularınıza yanıt arıyorsanız doğru adrestesiniz. Çünkü “FreeDOS” hakkında son ve en güncel 2023 yılının makalesi Bordo Klavyeli’de!
Freedos Nedir?
Sizlere aklınızı bulandırmadan, çok fazla terim sözcük kullanmadan FreeDOS’u anlatacağım. FreeDOS, örneğin Windows 7, Windows 10, Linux, TÜBİTAK tarafından geliştirilen Pardus gibi işletim sistemlerinin bulunmadığı, bilgisayarların kullanılamadığı bir durumdur. Yani hiçbir işletim sistemine sahip değil ve bilgisayar açılıp, kullanılamıyor. FreeDOS olayı kısaca bu şekilde özetlenebilir. FreeDOS bilgisayarları neden almalısınız, neden almamalısınız? FreeDOS bilgisayarlar neden ucuz?
FreeDOS Laptop Alınır mı ?
Öncelikle “FreeDOS laptop alınır mı” konusuna değinmek istiyorum. FreeDOS dizüstü bilgisayarlar, yukarıda da bahsettiğimiz gibi herhangi bir işletim sistemi bulunmamaktadır. FreeDOS bilgisayarları tercih etmekten korkmayınız. Hatta alacağınız ürünün FreeDOS’lu versiyonu olarak satılıyorsa, onu tercih etmenizi öneririm. Bu olay genelde masaüstü bilgisayarlarda da yaşanmaktadır, aynı şekilde masaüstü bilgisayar alırken de FreeDOS makineleri tercih edebilirsiniz. Peki neden FreeDos bilgisayar almalıyız? Bu soruyu da alttaki başlıkta açıkladım.
FreeDos Laptop Almak
Bakın, FreeDos laptop almak aslında yapılacak en mantıklı şeylerden birisidir. Çünkü Freedos olmayan bilgisayarın size sağlamış olduğu tek avantaj, lisanslı bir işletim sistemidir. Ancak işletim sistemini elde etmek, FreeDos bilgisayar alarak kazanacağınız avantajdan daha küçüktür. Bundan dolayı bilgisayarınızın donanımından istifade edip, gidip işletim sistemli bilgisayar almak mantık dışı bir hareket olacaktır. Bu nedenle, bilgisayarınızın donanımını daha üst seviyede tutma amacıyla FreeDos bilgisayarını tercih edebilir, daha ucuz maliyetlerle yine lisanslı bir işletim sistemi edinebilirsiniz.
Freedos Bilgisayar Almak
Freedos yalnızca laptop yani dizüstü cihazlarda satışa sunuluyor diye sanmayın, masaüstü bilgisayarlarda da FreeDos tercihi bulunmaktadır. Her iki platformda da, Freedos’un sağlamış olduğu avantajlar aynıdır. FreeDos alacağınız bilgisayarda, işletim sistemi masrafı olmayacağından dolayı yine aynı fiyata daha üst donanımlarda bir bilgisayar almak mümkündür. Bu yüzden kesinlikle “FreeDos bilgisayar almak” kötü bir şeydir diyenlere aldırış etmeyiniz. FreeDos bilgisayarlardan sağlayacağınız avantaj tabi ki, FreeDos olmayan ve işletim sistemi ile satılan bilgisayarın donanımlarından 2-3 kat daha iyi bir bilgisayar olmayacaktır ancak, en azından daha iyi bir RAM, daha iyi bir anakarta sahip olabilirsiniz..
FreeDOS bilgisayarlar neden ucuz?
Şimdi geldik asıl soruya… FreeDOS, işletim sistemi yüklü olmayan dizüstü veya masaüstü bilgisayarlara verilen bir sıfattır. Bildiğiniz üzere Windows 10’un veya diğer Windows sürümlerinin belli bir ücretleri bulunmaktadır. Bilgisayar üreticileri de bu bilgisayarları şayet Windows ile satıyorlarsa, lisans alıyorlar. Bundan dolayı da bu lisans ücretini makinenin fiyatına da yansıtıyorlar. İş böyle olunca, FreeDOS bilgisayarlarda da işletim sistemi bulunmadığından, Windows lisans maliyetini fiyata yansıtmıyorlar ve FreeDOS bilgisayarın ücreti daha uygun oluyor. Bu sebeple FreeDOS bilgisayar tercih edebilirsiniz.
FreeDos bilgisayarlar neden ucuz diye sorunuzun cevabını bu şekilde verdik. Bu nedenlerden dolayı FreeDos bilgisayarlar daha ucuz olmakta ve kullanıcılar tarafından çok daha fazla tercih edilmektedir.
Ayrıca bkz: İnternet Cafe Simulator APK
FreeDOS notebook aldım ne yapmalıyım?
FreeDOS bilgisayar aldıysanız, bilgisayarınızı aldığınızda kullanabilmeniz için bir işletim sistemi yüklemeniz gerekmektedir. Bu yukarıda da saydığımız üzere Windows olur, Linux olur, Pardus olur vs. bir işletim sistemi kurulmalı. Eğer bu işlemlerin nasıl yapılacağı hakkında bilginiz yok ise, internet üzerinde araştırma yapabilirsiniz veya ücretli/ücretsiz çevrenizden destek alabilirsiniz. Bilgisayarı aldıktan sonra biraz uğraştırsa da vereceğiniz 400-500 Türk Lirası farkına uğraşınız değecektir diye düşünüyorum (çok zengin değilseniz 😀 ).
Hemen Oku!: FreeDos Bilgisayar Alınca Yapılması Gerekenler
FreeDos Zararları
Freedos zararları olarak lanse edilen şeyler aslında haksız şeyler değildir. FreeDos ile aldığınız bilgisayarınızda, yapacağınız işlemleri bilmiyorsanız aslında bilmeyerek de olsa zarar verebilirsiniz. Peki olası FreeDos zararları neler?
- FreeDos olarak gelen bilgisayara orijinal Windows kurulumunun yapılmaması ve yanlış şekilde lisanssız işletim sistemi kurulumunun ardından yaşanabilecek problemler,
- Driver kurulumlarının tamamlanmaması sonucunda oluşacak çeşitli problemler,
- FreeDos bilgisayara işletim sistemi nasıl kuracağım diye araştırma yaparken yapılan zaman kaybı,
- Orijinal yazılımların kurulmaması ve bilgisayara virüs bulaşma riski gibi gibi problemler FreeDos zararları olarak değerlendirilebilir.
Ancak bu yukarıda saydığımız işlemleri araştırıp yaparsanız, hiçbir problem yaşamadan ve kesenize faydanız dokunacak bir şekilde Freedos bilgisayarınızı gönül rahatlığıyla alabilir ve kullanabilirsiniz.
FreeDos laptop almak her zaman daha mantıklı olmuştur. Bu nedenle aradığınız cihazın FreeDos versiyonu varsa, işletim sistemi olan modeline göre daha da ucuz olacağından dolayı FreeDos olan versiyonu tercih etmenizi öneririz. Bilen bir kişiye kurulumu yaparsanız, yukarıda saydığımız FreeDos zararları listemizdekilerin hiçbirini yaşamadan, bilgisayarınızı kullanmaya başlayabilirsiniz.
FreeDos mu Windows 10 mu?
FreeDos mu Windows 10 mu sorusu aslında oldukça fazla sorulan bir sorudur. Aslında ikisi de oldukça farklı şeyler olduğundan dolayı aralarında karşılaştırma yapmak mantıklı değil. FreeDos, işletim sistemi olmayan bir bilgisayar demektir. Windows 10 ise işletim sistemidir, yani işletim sistemi yüklü bir bilgisayar denmek istenmektedir. Bu nedenle FreeDos tercih ederseniz, işletim sistemi lisans ücreti ödemeyeceğinizden dolayı daha ucuza bilgisayarınızı alabilirsiniz. Windows 10 yüklü bir bilgisayar tercih ederseniz de fiyatı, FreeDos’a göre biraz daha pahalı olmakta ve ikisi arasında bütçenize göre tercih yapmanız gerekmektedir. Bu sorunun cevabına da içeriğimizi inceleyerek ve detayları okuyarak ulaşabilirsiniz.
FreeDOS ile Windows arasındaki fark nedir?
Bu iki kavram (FreeDOS ve Windows), aslında birbiri ile alakasız şeylerdir. Birisi bilgisayarın işletim sistemi yüklü olmadığı anlamına gelirken, diğeri de bir işletim sistemi adıdır. Bundan dolayı farkları bundan ibarettir. FreeDOS bir bilgisayara Windows kurabilirsiniz ama Windows bir bilgisayara FreeDOS kuramazsınız 😀 .
Birde diyeceksiniz ki ben Windows’a 500 TL ödememek için FreeDOS bilgisayar alıyorum, ben hangi parayla Windows lisansı alacağım? Tabi bu durumda iki alternatifiniz var:
- Windows’un sitesinden Windows’un dosyalarını indirip, gerekli adımları takip edip, Windows’u kurabilirsiniz ve ürün etkinleştirme lisansını internette 20-50 TL arasında satılıyor, bunlardan alıp etkinleştirebilirsiniz.
- Windows’u yukarıdaki işlemlerle kurup, ücretsiz bir şekilde faydalanabileceğiniz, Windows 10 Etkinleştirme başlıklı içeriğimizden destek alabilirsiniz.
Bu şekilde sizlere FreeDOS kavramını ve bir FreeDOS notebook veya desktop bilgisayar alırsanız neler yapmanız gerektiğini gayet basit, herkesin anlayabileceği, yalın bir şekilde anlattım. Umarım FreeDOS konusunda sizi aydınlatabilmişimdir. İnternette freedos zararları olarak başlıklar atılmış durumda, şahsi fikrim FreeDOS bilgisayarlar tercih edilmesidir. Sizler yukarıda verdiğimiz bilgilerle bir derleme yaparak kendi kararınızı verirsiniz.