DRAM Frequency nedir? Genellikle CPU-Z programı üzerinde ve BIOS ekranında karşılaştığımız DRAM Frequency ne anlama gelmektedir? RAM Frekansım, DRAM Frekans kısmında olduğundan düşük gözüküyor, sebebi nedir?
CPU-Z programında bilgisayarımızın özelliklerini ve detaylı bilgilerini gözlemlerken, “Memory” sekmesinde DRAM Frequency olarak bir kısım yer almaktadır. Bu kısımda RAM frekansımız yer almaktadır. Bazı kullanıcılar burada RAM’lerinin gerçek değerini göremeyince şaşırabilirler ancak herhangi bir endişeye kapılmanıza gerek bulunmamaktadır.
DRAM Frequency Nedir?
DRAM Frequency, bilgisayarınızın en önemli donanımlarından birisi olan RAM’in frekans değerinin, DDR teknolojisinin işe katılmadan ki halidir. DRAM’in açılımı; Dynamic Random Access Memory‘dir yani Dinamik Rastgele Erişim Belleği. CPU-Z programında karşımıza çıkan değer DRAM frekansı olarak verilmiştir. Ancak günümüzdeki bilgisayarlarda DDR teknolojisine sahip olan bellekler bulunduğundan dolayı bu değerlerde dikkat etmeniz bir olay mevcuttur.
Ram Frekansınızı Öğrenmek için: bordoklavyeli.net/ram-mhz-ogrenme/
Dedik ya; CPU-Z’de yer alan frekans değeri, DDR teknolojisi katılmadan ki bellek frekansınızdır. DDR teknolojisi ile frekansına bakmak istediğinizde(yani asıl öğrenmek istediğiniz Mhz değeri), DRAM frekans kısmında yazan değer x2 olacaktır. Bununda nedeni, DDR ile frekans değerine bakmak istediğimizde bu veriyi 2 ile çarpmamız gerekmektedir. Çünkü DDR’ın açılımında da yazdığı gibi Double Date Rate yani Çift Veri Hızı, isminden de anlayacağınız üzere DRAM Frekans değerini, DDR bakımından bakmak isteyince 2 ile çarpmamız gerekmektedir.
Size şöyle bir örnek göstermek gerekirse, benim bilgisayarımda 2 adet 8 GB ve 3000 Mhz RAM’ler bulunmaktadır. Bu RAM’lerin değerinin CPU-Z’deki görüntüsü bu şekildedir:
Dram Frequency gördüğünüz üzere 1497.0 MHz olarak gözükmektedir ancak yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu değeri 2 ile çarptığımızda belleğimizin asıl frekans değerine ulaşmış oluyoruz.
Görev Yöneticisinde ise gördüğünüz gibi MHz 3000 olarak gözükmektedir:
Bu nedenle CPU-Z’de olan DRAM Frekansı 2 ile çarptığımızda gerçek RAM Frekans değerine ulaşıyoruz.
DRAM Frequency nedir içeriğimizde sizleri donanım açısından büyük bir bilgi ile bilgilendirdiğimizi düşünüyoruz. Günümüzde kullanılmasa da CPU Z gibi programlarda karşımıza çıkan bu terimi bilmemiz oldukça işimize yarayacaktır.
Benim sistemimde 1 adet gskill 8gb 3000mhz 1 adet ram bulunmaktadır. Sistemimden dolayı 2666mhz frekansın üzerinde kullanamıyorum. Cpuz programında dram 1332mhz olarak gözükmekte. Bu ne kadar doğru, acaba burada bir sorun mu var?
Tamam işte, makalede de açıkladığımız üzere yazan değer x2 olarak değerlendirilecek. Sizde de doğru gözüküyor durum.
benim 2+2 ram 667 mhz bu oyun performansına etki edermi ? en az 4 gb istiyor oynadığım oyun. 667 çokmu kötü ?
oyuna bağlı şimdi, o MHZ değeri biraz düşük ama
merhabalar, cpu-z DRAM frekans değeri 400mhz, görev yöneticisi frekans değeri 2400mhz gelmektedir. bunun farklı olması nedeni nedir acaba?