Son zamanlarda Twitch üzerinde görmüş olduğumuz Subathon nedir? Subathon kelimesi ne anlama gelmektedir. Türkiye’de de birçok yayıncının Subathon yayınları yaptığını görmekteyiz. Peki bu Subathon ne demek?
Twitch üzerinde Türk olsun yabancı olsun birçok yayıncının bu formatta yayın yaptığını görmekteyiz. Özellikle bu yazının yayımlandığı tarihte ZEON yayın yapmaktadır ve 300+ saatlik bir yayın yapmıştır. Bu Subathon formatını şu anda bile, Twitch üzerinde oldukça fazla görmekteyiz ve ileride de daha fazla görecekmişiz gibi duruyor. Mantık olarak yayıncıya oldukça fazla kazandıran bir format olduğunu söylememiz gerekir ancak bu yayıncılara neden para atarak yayını uzatır izleyenler, bilinmez. Herkesin kendi tercihi tabi ki, hadi Subathon’un ne olduğuna bakalım…
Subathon Nedir?
Subathon kelimesine anlam bakımından bakacak olursak aslında tam olarak bir anlam ifade etiğinizi söyleyemeyiz. En azından kullanım amacına göre kelime anlamının bir önemi bulunmuyor. Subathon, “Subscription marathon” yani Abonelik maratonu kelimelerinin birleşiminden oluşmaktadır. Adından ve izlediğiniz yayıncıların yayınlarından da anlayacağınız üzere her bir abonelikte yayının süresi uzamaktadır.
Yayıncının belirleyeceği koşullara göre her bir bağış, abonelik gibi yayını izleyen kullanıcıların para ödemesi ile yayının süresi uzamaktadır. Örnek vermek gerekirse her bir abone için 1 dakika, 100 TL için 30 DK gibi yayını uzatmak için yayıncıya para ödeyebilirsiniz. Tabi bu bağış olarak adlandırılıyor ancak para ödendiği gerçeği değişmiyor. Subathon yayınlarında yayıncılar uyuyabiliyorlar, tabi ki uyumuyor olmaları beklenemezdi. Çünkü günlerce sürebilen bu yayın maratonunda nasıl uykusuz kalacaklar ki? Subathon yayının da öne çıkan özelliklerinden birisi yayıncıların uyuma hakkının olması. Klasik 24 saatlik yayınlardan farkı uyunuyor olması ve abone vs. geldikçe yayın süresinin uzamasıdır.
ZEON’un Subathon yayınından bir görüntü:
Subathon Ne Demek
Tam olarak amacını düşünmek gerekirse, yayıncı bir çeşit yarışa giriyor gibi düşünebiliriz. Bu formatı diğer yayıncılar da yaparsa, hangisinin daha uzun süre yayın yapacağı gibi bir rekabet olabilir. Tabi burada kimin kazanacağını izleyiciler belirliyor. İzleyiciler kimin yayınını uzatmak isterse ona abone olur, bağış yapar. Bu şekilde Subathon formatıyla yayıncılar ekstra güzel bir kazanç elde etmektedirler. Hatta 1 ayda alacakları bağış miktarlarını, Subathon sayesinde belki de 1 haftada alabiliyorlar. Kısacası Subathon’un bu şekilde bir amacı bulunuyor.
Sıklıkla Twitch platformunda gördüğümüz bu formatı diğer yayın yapılan sitelerde yapıyorlar ise bilemiyoruz. Yapanlar vardır ancak Twitch tarafında oldukça fazla yayıncı tarafından Subathon formatında yayınlar yapılmaktadır.
Subathon ne demek içeriğimizde sizlere Subathon formatının nasıl çalıştığını ve ne anlama geldiğini açıklamış olduk. Twitch üzerinde Subathon yayını yapan kullanıcılarını bulmak isterseniz, Twitch’in arama kısmına “Subathon” yazmanız yeterli olacaktır. O anda kim Subathon yayını yapıyor ise karşınıza çıkar ve sizler de direkt olarak izleyebilirsiniz.