Gündelik işlemlerimizi tamamladıktan sonra bilgisayarlarımızı otomatik kapatma komutu ile dilediğimiz vakitten sonra kapanmasını sağlayabiliriz. Örneğin bir program kuruluyor fakat uzun sürüyor, bu işlemin ardından bilgisayarı zamanlı kapatma işlemi uygulamak istiyorsunuz. Bu durumda da Windows 10 otomatik kapatma komutunu yazarak, bilgisayarı dilediğiniz saat, dakika ve saniyeden sonra kapanmasını sağlayabilirsiniz. PC otomatik kapatma kodunu kullanarak hayatınıza zaman kazandırabilirsiniz! Windows 10 bilgisayarınızı otomatik bir şekilde kapatmak mı istiyorsunuz? O zaman makalemizin detaylarına bakın…
Bilgisayarı Otomatik Kapatma
Windows’unuzu dilediğiniz saat ve dakika olarak, örneğin 3 saat 45 DK sonra kapatmak üzere ayarlayabilirsiniz. Yapacağımız işlemler oldukça basittir, yönergeleri takip ediniz.
- Öncelikle Windows tuşuna tıklıyoruz ve arama kısmına “çalıştır” yazıyoruz.
- Çalıştır’ı açtıktan sonra “Aç:” bölümüne bilgisayarımızı zamanlı kapatabilmemiz için yazmamız gereken shotdown komutunu giriyoruz. Şimdi burada yazacağım sayı, saniye bazından alınmaktadır.
Örneğin; bilgisayarınızı 1 saat sonra kapatmak istiyorsunuz, bu 60 DK yapmaktadır ama biz Çalıştırda yazacağımız komutta bunu saniye olarak belirtmeliyiz. Bundan dolayı 60×60 = 3600 sn olarak yazacağız. Kodumuz “shutdown -s -t 3600” olmaktadır. Mesela bunu 2 saat yapmak isterseniz 7200 yazmalısınız. Bu şekilde dilediğiniz zamanı yazarak bilgisayarınızı zamanlı olarak kapatabilirsiniz. - Yukarıda işlemde “Tamam”a bastıktan sonra Windows size aşağıdaki gibi bir bildirim yollayacaktır. Bu bildirimi gördüğünüzde bilgisayarınızın otomatik kapatma işlemi başlamış olacaktır.
Ayrıca bkz: Instagram Şifre Kırma
Bilgisayarınızı bu şekilde otomatik kapatma ile kapatarak, gününüzün bir çok saatini kurtarabilirsiniz. Pek çok farklı amaç için kullanacağınız bu kod sayesinde, bilgisayarınızı dilediğiniz vaktin ardından zamanlayarak kapatabilirsiniz. Bu kod eskiden AKK döneminde daha çok kullanılsa da günümüzde yine farklı amaçlara hizmet etmektedir. Eskiden 02.00-08.00 arası hız sınırı ve kota sınırı bulunmuyordu, bu nedenle yüksek boyutlu oyun, belge gibi dosyalarımızı bu vakitte uyanık kalıp indirmemiz gerekiyordu. Bundan dolayı Windows’un bu işlevi çok daha fazla kullanılıyordu.